אוכל בריא: תזונה נכונה לגיל השלישי
דיירות אחוזות רובינשטיין מציגות את הדרך שלהן לקיים אורח חיים בריא
שמירה על הבריאות בגיל השלישי חשובה במיוחד, הן פיזית והן מנטלית, לאיכות חיים מיטבית ולתוחלת חיים גבוהה.
באחוזות רובינשטיין שמים דגש על אורח חיים בריא באמצעות פעילויות ספורט ענפות המתאימות ליכולות שונות, תזונה נכונה לגיל השלישי בתפריטים של מסעדות האחוזות ואוכל בריא ומזין.
פגשנו ארבע נשים מהאחוזות שתזונה נכונה ופעילות גופנית מעלה בהן חיוך ומשפרת את איכות חייהן, וניסינו להבין – כיצד נסללה דרכן לקיים שגרה מעוררת השתאות של שמירה על הבריאות.
רוזה מנדלצוויג מאחוזת בית הכרם, חני יעקובוביץ מאחוזת ראשונים, בלהה רודיטי מאחוזת צהלה ותקוה פדלון מאחוזת פולג מדברות "בריאות שוטפת". דרך תיאור אורח חייהן הן מובילות למסקנה מרכזית אחת: כל אחת מהן בחרה באורח חיים שכולל אוכל בריא והרבה ספורט – והתוצאות בהתאם.

שמירה על הבריאות: "האחוזה שומרת עליי"
בלהה רודיטי מתגוררת באחוזת צהלה בתל אביב כ־10 שנים. היא הגיעה לאחוזה אחרי שנים שבהן היא גרה בצפון תל אביב.
לדבריה, העוגן המרכזי שלה כיום באורח החיים שמאפשר שמירה על הבריאות הוא המגורים באחוזה. "האחוזה שומרת עליי", היא אומרת ומסבירה: "יש פה היצע גדול מאוד של פעילויות גופניות – התעמלות במים, ריקודי שורות, פילאטיס, פלדנקרייז ועוד. בנוסף, יש הרצאות, מופעים, מועדון ברידג', ויש כל כך הרבה עיסוקים. אני כמעט לא צריכה לצאת, יש פה כל כך הרבה".
בלהה מספרת כי המודעות לספורט החלה אצלה הרבה לפני שהגיעה לאחוזה. אז שחתה, וכשלא התאפשר צעדה ליד נחל הירקון לפחות שעה. "היום באחוזה כשיש כל כך הרבה שפע, אני מתחילה את הבוקר עם ספורט, אחר כך יש ריקודי שורות ואז התעמלות במים. אחרי שהחוגים מסתיימים אני נשארת בבריכה לשחות, וחוזרת לדירה בסביבות 12 וחצי. בכל מקרה, בכל יום אני עושה פעילות גופנית, יש ימים שיותר ויש ימים שפחות".
בלהה מציינת בחיבה את פעילות החוץ של ההליכה הנורדית, שבה יוצאת קבוצה מהאחוזה לצעוד בשכונה עם מאמן הספורט, ושאליה מתווספת התעמלות על הדשא. "הפעילות הגופנית שומרת עליי פיזית, ומשפיעה גם על המוח", היא אומרת.

אוכל בריא מצוי אצלה כחלק משגרה יום־יומית. "לשמחתי, אין לי הגבלה בריאותית לאכול דבר מסוים, ואני דואגת לאכול מגוון. לרוב אני מכינה לעצמי את האוכל, ויודעת מה נכנס לפה. אני פותחת את הבוקר עם בננה ופרי הדר. אחרי הפעילות הגופנית אני חוזרת לאכול דגנים ולשתות קפה. באופן קבוע, אני מבשלת לעצמי ארוחת צהריים, תמיד עם סלט. בחורף אני מוסיפה מרק מירקות. אני באה מבית בולגרי עם מאכלים נהדרים, אבל עם הזמן אני כבר פחות ופחות מכינה מהם. אני מעדיפה להכין מנות מהירות, משביעות וטובות. ככה שתמיד אחזור לדירה, ותהיה לי מנה עיקרית מוכנה".
היא מעידה על עצמה כאחת שאוהבת לאכול, ובכל זאת מציינת: "ההגזמה שלי תתבטא לפעמים בכמות, אבל לא באיכות המזון. למשל, אם הפשטידה הייתה טובה, אז אקח לי עוד חתיכה קטנה. הדבר החשוב בעיניי, הוא ליהנות מהאוכל. זה חשוב מאוד, כי אם לא נהנים – אין טעם. הנוסחה שלי לשמירה על בריאות היא לא להתעצל. לדאוג שתמיד יהיו פירות וירקות בבית, ומצרכים שאפשר להרכיב מהם בקלות ארוחה. אוכל לא מעסיק אותי, הוא חלק מאורח החיים שלי".
אוכל בריא, אכילה איטית
רוזה מנדלצוויג מתגוררת באחוזת בית הכרם, דיור מוגן בירושלים, כשנתיים.
קודם לכן רוזה גרה במשך שנים בחיפה, ואל האחוזה האיכותית הגיעה בעקבות בתה שמתגוררת באזור.
רוזה מספרת כי החלה לתרגל יוגה בגיל 35, ומאז היא מתעמלת בקביעות. "אומנם היום אני קצת פחות גמישה, אבל לא מוותרת על התעמלות מדי יום. פעילות גופנית היא הכרחית. אני לא מבינה איך אפשר שלא לעשות כלום! אני משתתפת בפעילויות שמתקיימות באחוזה כמו פלדנקרייז, פילאטיס ועוד, ולא מוותרת על ריקודים בסגנונות שונים. לפעמים אני מתעמלת באופן עצמאי בדירה שלי בעזרת סרטונים מיוטיוב".
רוזה מדגישה שאינה חשה שהיא מקפידה על תזונתה באופן קיצוני או מיוחד: "אני משתדלת לאכול אוכל בריא וממעיטה במתוקים", היא אומרת.
היא מציינת גם הרגל חיובי ארוך שנים של אכילה בקצב איטי. "אני לוקחת את הזמן לאכול. זה ידוע שאני צריכה יותר זמן מאחרים כדי לסיים ארוחה, וזה כנראה גם מה שגורם לתחושת השובע המהירה אצלי, ולכך שאני לא אוכלת הרבה".
בצלחת של רוזה תמצאו אוכל מגוון ועשיר באבות מזון, עם מעט מאוד בשר לצד תוספות, ותמיד יהיו ירקות בצבעים שונים. עם זאת, היא מודה: "יש הרבה יותר ירקות ממה שאני באמת אוהבת". רוזה משלבת אכילה בחדר האוכל של האחוזה עם חברות, ולעיתים בוחרת לארוז את הארוחה לדירתה. היא מסבירה שהיא מרוצה מהמנות בחדר האוכל, ובכל מקרה מעדיפה זאת על פני האפשרות שתבשל לעצמה: "אני לא אוהבת לבשל".
את המנה העיקרית היא מעשירה בסלט טרי, שהיא מכינה במו ידיה. סדר היום שלה מאוזן בשלוש ארוחות עיקריות ביום, כשבארבע היא מתפנקת עם חתיכה קטנה של עוגה ולצידה כוס תה. "כשהייתי נערה הייתי מלאה קצת, אבל עם השנים זה השתנה. אני שומרת על הגזרה, אבל לא צריכה לעשות יותר מדי כדי שזה יקרה; זה עובד ככה כבר שנים".

"שמירה על הבריאות זה סל אחד של גוף ונפש"
חני יעקובוביץ מתגוררת באחוזת ראשונים שבראשון לציון מזה כשנתיים ובשכונת נווה ים, שבה ממוקמת האחוזה, כבר יותר מ־30 שנה.
על אורח חיים בריא היא אומרת: "שמירה על הבריאות זה סל אחד גדול של גוף ונפש, זו תפיסת עולם. אני בוחרת לראות את חצי הכוס המלאה ויש לזה הרבה ביטויים. כשמברכים אותי ב'בוקר טוב', אני עונה 'בוקר נהדר'; ואני מתכוונת לזה. כשאני מתעמלת זו לא משימה, זו מתנה שאני נותנת לעצמי ולגוף שלי. אני לא עושה טובה לאף אחד. אני מתאמצת כדי שיהיה לי טוב יותר. אני חושבת שכשאנחנו טובים לעצמנו ולאחרים, זה חוזר חזרה, ואז החיים טובים ומהנים יותר".
חני פעילה מאוד, וכפי שהיא מציינת, עושה כל פעילות בהנאה.
היא משתתפת במגוון חוגי התעמלות במסגרת האחוזה, וביניהם – פילאטיס, טאי צ'י, התעמלות מתקדמת, התעמלות גב, ריקודים עם וסגנונות נוספים. על אלה היא מוסיפה הליכה כמעט יום־יומית למשך כחצי שעה.

"אני אחות במקצועי, ואת שנות עבודתי סיימתי בתפקיד סגנית אחות מפקחת מחוזית בתל אביב", היא מספרת. "יש לי מודעות לבריאות, ואני משתדלת לשלב את כל הדברים שתורמים לכך". באמירה הזו היא מכוונת לפעילות גופנית, תזונה נכונה, פעילות שמעודדת חשיבה – באמצעות חוג תשבצי הגיון באחוזה וכן באופן עצמאי, וכמובן חיי חברה פעילים מאוד.
"יש לי שכנים נפלאים. אני חושבת שאם הייתי עושה רשימה של מה הייתי מצפה משכנים, זכיתי להרבה יותר מזה, ואני חושבת שזה הדדי", היא מסכמת. "יש לי דירה יפיפייה באחוזה עם שלושה חדרים ואני עדיין מארחת את המשפחה לארוחות".
לשאלה כיצד היא שומרת על אוכל בריא ועל תזונה נכונה לגיל השלישי, היא משיבה: "צריך להסתכל על מה שנכנס לפה. אין חוכמות! אני קוראת מאמרים מקצועיים על תזונה נכונה, ואחד הדברים שברור הוא עד כמה כל מה שאנחנו מכניסים לגוף משפיע עליו ועל הבריאות".
היא מספרת שאחד הדברים שהוטמעו אצלה מהילדות בבית הוריה, היה ההתייחסות לסוכר. "אני לא ממתיקה משקאות, ואם מתחשק לי משהו מתוק, אז אבחר לאכול שוקולד מריר 85%. כשאני אופה זה תמיד מקמחים בריאים, ואני מפחיתה מכמויות הסוכר שמופיעות במתכון. גם דייסת הבוקר שלי לא מתוקה, והחמוציות שאני מוסיפה הן ללא סוכר. עד כמה שאפשר אני מוציאה את הסוכר החוצה. באופן כללי אני שומרת על מסגרת של שלוש ארוחות מזינות ביום, ולצידן סלט או ירקות פרוסים, כשמעל אני מוסיפה שמן זית ולימון".

אוכל בריא: "לאכול את מה שאוהבים"
תקוה פדלון מתגוררת באחוזת פולג שבשרון כשנה.
היא הגיעה לאזור מראשון לציון, ומציינת שהסיבה הראשונית למעבר הייתה שהבנות שלה מתגוררות באזור, וביתה שהיה גדול מדי.
"היום אני קרובה לבנות, ופה באחוזה מצאתי את מה שאני אוהבת", היא אומרת.
לגבי אוכל בריא, כמו גם תזונה נכונה בגיל השלישי היא אומרת: "מאז ומתמיד הקפדתי על סדר בארוחות – שלוש ארוחות עיקריות וביניהן משהו קטן. אני מעדיפה לבשל את האוכל שלי, כי כך יש לי שליטה על הטריות, סוגי המזונות, סוג השמן והתבלינים שאני אוהבת.
"בכלל, אני יודעת ליהנות מהאוכל, זו הגישה שלי. לאכול את מה שאוהבים וליהנות. יש לזה רווח, כי ההנאה גורמת לתחושה טובה בגוף. אם אוכלים משהו ויוצאים בתחושה חמוצה, זה משפיע על ההרגשה".
תקוה מתארת את הגישה שלה לספורט כ"משהו שנותן לי הרגשה שאני חיה. אחרי הבריכה, למשל, חוזרים לדירה, מתקלחים, מתלבשים, ויש תחושה של מסוגלות". היא מספרת שכשהגיעה לאחוזה "הסתערה" על כל פעילות גופנית שהציע המקום. "יש פה מגוון עצום – פלדנקרייז, מחשבת הגוף, פטאנק, טניס שולחן, ריקודים ועוד המון פעילויות. היו אילוצים שדרשו ממני להפחית את הפעילות, אבל בהדרגה אחזור לפעילות מלאה".

הסוד של תקוה לחיים בריאים ומאושרים הוא אופטימיות. "בכל דבר אני מחפשת את הטוב. אני קוראת כל יום, מתעניינת במה שקורה מסביב, הולכת להרצאות, חוגים ופוגשת אנשים. אני שומרת על הקשר עם החברות מראשון לציון ויש לי כאן חברות חדשות, שהכרתי כבר מהיום הראשון. מה שנפלא פה זה שמספיק לצאת מהדירה לסיבוב קצר ומיד פוגשים אנשים. זו הרגשה נהדרת".
ארבע נשים, ארבע נקודת מבט מעניינות על שמירה על הבריאות. שונות וייחודיות – אך גם דומות. אצל כולן, ניכר כי שמירה על אורח חיים בריא אינה עולה להן ביזע ובדמעות. הן שומרות על בריאותן באהבה, וחשות רווח גדול מכך.
הכול עניין של נקודת מבט, וכשנקודת המבט קלילה ואופטימית, החיים יפים יותר – וגם בריאים יותר.
** ההמלצות בכתבה זו ניתנו מדיירות, ללא רקע מקצועי בתזונה או בקיום אורח חיים בריא. אין להסתמך על אורח חייהן כהצעה אישית. במקרים של שאלות לגבי תזונה או בריאות, יש להיוועץ ברופא, בתזונאי ובאנשי מקצוע רלוונטיים.