אל תקראו לנו קשישים!
מקור המילה "קשיש" בארמית, ומשמעותה נגזרת מהמילה "קש", כלומר הקשיש הוא זה שהתייבש והתקשה, כמו הקש.
המילה "קשישים", שנעשה בה שימוש רב בתקשורת, במיוחד בתקופת הקורונה, הביאה לחיזוק הסטיגמה שלפיה קשישים או זקנים הם אנשים חולים או חלשים.
הגבלות מגפת הקורונה העמיקו את הסטיגמה עוד יותר בשל ההתייחסות הגורפת לכל האנשים מעל גיל 65 כאוכלוסייה בסיכון. בפועל אוכלוסיית המבוגרים כוללת קבוצות גיל רבות, מגיל 65 עד גיל 100 ומעלה, ואנשים במצבים בריאותיים מגוונים מאוד.
מספיק מבט מסביב כדי לראות: הסבים והסבתות של היום הם, ברובם, אנשים בריאים, פעילים ועסוקים. הם מתנדבים, נפגשים עם חברים, הולכים להרצאות, משתתפים בחוגים, גולשים ברשת, יוצאים לטיולים וממלאים את זמנם בעיסוקים לפי תחומי העניין שלהם.
בזכות ההתפתחות המתמדת של הרפואה והטכנולוגיה – קבוצת ה"מבוגרים" מאריכה חיים, כך שגודלה היחסי באוכלוסייה הולך ועולה, ובנוסף זוהי קבוצת הגיל המחזיקה בהרבה מאוד משאבים פנויים (זמן וכסף). כל אלו הופכים את אוכלוסיית ה"קשישים" לאחת מהאוכלוסיות החזקות במדינה.
רשויות רבות ברחבי הארץ הבינו את החשיבות שבמתן שירותים חדשים ומעודכנים לאוכלוסיית הגיל השלישי.
בהתאם לכך, הן דואגות להשקיע משאבים בגופים ומוסדות העוסקים בזכויות אזרחים ותיקים, מייעצים לתושבים הנמצאים לקראת היציאה לפנסיה בכל הקשור לתקופת החיים החדשה, ויוזמים פעילויות תרבות, טיולים ומפגשים.

———————————————
מעוניינים לשמוע פרטים נוספים
על אחוזת ראשונים?
התקשרו ונשמח לעזור:
03-9786402
———————————————
ערוץ החיים הטובים
רינה דקל, דיירת אחוזת ראשונים בת ה-82, לא אוהבת את המילה "קשישה".
"אני מעדיפה לקרוא לעצמי 'מבוגרת'", היא אומרת. "ההתבגרות היא חלק מהחיים, ויש בה גם הנאה גדולה. אני אף פעם לא התכחשתי לגיל שלי – תמיד קיבלתי באהבה את מה שהשנים מביאות. אני חייתי חיים מלאים גם בגיל 30 וגם בגיל 60, ועכשיו אני מרגישה שאני בשיאי", היא מוסיפה.
רינה מספרת שהמעבר לאחוזת ראשונים לפני כעשור גרם לשינוי גדול בחייה. "בגיל 70 התאלמנתי, ורק כמה שנים אחרי כן החלטתי לעבור לאחוזה. הצטערתי מאוד שלא עשיתי זאת קודם. אני קוראת לאחוזה 'ערוץ החיים הטובים'. יש לי פה המון חברים קרובים, הרבה דאגה ואכפתיות מצד אנשי הצוות, ובעיקר – אינסוף אפשרויות לפעילויות, חוגים, הרצאות וטיולים. אני מתנדבת באחוזה בקליטת דיירים חדשים ובעוד פעילויות ויש לי המון עיסוקים. אני בוחרת כל יום מחדש מה לעשות ואני עצמאית לחלוטין. למילה 'קשיש' יש קונוטציה של חולשה, בדידות וחולי כמו קשישים בודדים, אבל אני מרגישה בדיוק את ההיפך מזה".

גם עטרה אורן, דיירת אחוזת ראשונים בת ה-80, לא מרגישה קשישה. "אני ממש לא קשישה ואף אחד סביבי לא מתייחס אליי כקשישה. לא המשפחה ולא החברים. אני מאוד פעילה ותוססת. בדיוק החודש אני חוגגת שנתיים באחוזה ואני מאוד נהנית פה. אני משווקת את האחוזה לעוד ועוד חברים שלי כי כל כך כיף לי פה ואני רוצה שגם הם יחוו את החיים הנהדרים כאן", היא מספרת.
גם עטרה וגם רינה אומרות כי החיים באחוזה לא מאפשרים להן להרגיש קשישות. יתרה מכך, גם בתקופת הקורונה הן לא הרגישו לרגע בודדות או נזקקות, גם משום שהצוות דאג להן, וגם כי הדיירים עצמם דאגו זה לזה.
"יש פה כל כך הרבה פעילויות שאתה לא יכול להישאר חסר מעש לרגע. מגוון החוגים שיש פה אפשר לי לפתח תחביבים חדשים ולעסוק בדברים שבכלל לא ידעתי שאני אוהבת", אומרת רינה.
באחוזות רובינשטיין אין "קשישים"
"אדם שיבקר באחוזת ראשונים יבין שאין דבר בין המושג 'קשיש' והסטיגמות הנלוות אליו לבין המציאות בשטח", אומר עודד מור, מנכ"ל האחוזה. "דיירי האחוזה מתגוררים בדירות אוטונומיות שמאפשרות להם לנהל אורח חיים הזהה לזה שהיה להם בבית שבו חיו כל חייהם. אנו מעניקים סט רחב של שירותים זמינים שמקלים על חיי היומיום שלהם, ובראשם שירותים חברתיים בתחומי הספורט, התרבות והבידור שמזמנים להם מפגשים חברתיים תדירים ונוחים ומהווים עבורם חלופה אולטימטיבית לחיי בדידות.
"באחוזת ראשונים חיים הרבה דיירים ודיירות הממשיכים לעבוד ולהתנדב במסגרות שונות, חלקם הגדול נוהג ומחזיק כלי רכב והבית כולו משמש אבן שואבת לקשרים עם הקהילה הסובבת, החל מילדי גנים ובתי ספר יסודיים ותיכוניים ועד לתנועות נוער, חיילים, סטודנטים ואוכלוסיות חלשות בקהילה. האחוזה מארחת אותם, מבקרת, תורמת, מתנדבת ושומרת על קשר בין דורי מפרה לכל הצדדים", מפרט מור.
———————————————
מעוניינים לשמוע פרטים נוספים
על אחוזת ראשונים?
התקשרו ונשמח לעזור:
03-9786402
———————————————