בריאות בגיל הזהב
לפני שנים, כשהתייחסו לגיל הזהב, נהגו לעסוק רבות בנושאים של בריאות במובנים הרפואיים הקלאסיים. אולם עם העלייה בתוחלת החיים ואיכותם, התרחב נושא הבריאות בגיל השלישי למרכיבים נוספים, כמו פעילות גופנית מותאמת, בילוי ופנאי, חברה וקהילה תומכת, אוכל בריא בגיל השלישי ועוד ועוד. אפשר כבר בהחלט לומר – גיל הזהב לא היה מוזהב יותר מאי פעם.
פנינו אל מספר אנשי מקצוע באחוזות רובינשטיין, רשת הדיור המוגן הפרטית הגדולה והמובילה בישראל, וביקשנו את התייחסותם המקצועית לדרכים שבהן ניתן לשפר את איכות החיים והבריאות בגיל השלישי. את המידע ארזנו בכתבה אחת, שנותנת מספר נקודות מבט מעניינות בהחלט.
מוזמנים לקרוא, לשמור וכמובן להשתמש וליישם.

איכות החיים בגיל הזהב מתחילה במשמעות
"אדם חייב שתהיה לו משמעות", מסבירה אילאיל הרלב, רכזת קהילה ומורה לניה (שיטת ריקוד לגוף ולנפש) באחוזת ראשונים, דיור מוגן בראשון לציון. "להיפגש עם הילדים והנכדים בסוף השבוע זה חשוב ונהדר, אבל בדרך כלל זה לא מספק את כל המשמעות הנדרשת. אדם מגיע לשלב בחייו, אחרי שיצא לפנסיה ואחרי שהקן התרוקן, ומוצא שהפעילות היומיומית מתמקדת בדברים כמו סיבוב קניות או צפייה בתוכנית טלוויזיה. אסור שזה יגיע למצב כזה, כי אז אנשים פשוט קורסים לתוך עצמם".
אילאיל מתייחסת לדיירי אחוזת ראשונים ואומרת, "בעיניי אנשים שעוברים לדיור מוגן הם אינטליגנטים, מודעים ואמיצים. הם מבינים שאין שום סיבה שבשנות ה־70 לחייהם הם לא ימשיכו ליהנות מהחיים, ייפגשו עם אנשים שהם מכירים וגם יכירו חדשים, וייצאו לבלות או לטייל".
היא מדגישה שהבחירה לעבור לגור בדיור מוגן מקלה על בני הגיל השלישי לקיים פעילות משמעותית, כיוון שמספיק שהם פותחים את הדלת, והפעילויות פרושות בפניהם. "צריך כל הזמן לתחזק את ה'שריר' החברתי, כי כמו כל שריר, גם הוא עלול להתנוון. לא נשכח שיש לעיתים סיבות אובייקטיביות שמלוות את גיל הזהב, כמו סיבות רפואיות, ואם הסביבה נטולה מגירויים של פעילויות, קל מאוד לשקוע לתוך חוסר עשייה".
כאמור, אחד מתפקידיה של אילאיל באחוזה הוא הדרכת שיעורי ריקוד בשיטת "ניה", ונראה שהיא רואה שליחות בחיזוק ניצוץ העשייה והפעלתנות של המשתתפים. "לרקוד זה קסם, זו משמעות וזה גם תורם לבריאות. אנשים מגלים מחדש את היכולת הפיזיות והרגשיות שלהם דרך הריקוד.
יפה לראות למשל איך הם מאזינים לשיר של לאונרד כהן, ופתאום מקשיבים לו קצת אחרת. יש כאלה שזו הפעם הראשונה שהם רוקדים. אני מתרגשת לראות את הדיירות והדיירים כשהם עוצמים עיניים ומתנועעים בהנאה".
היא מציינת שמפגש הריקוד ממשיך להדהד גם לאחר שהסתיים, בשיח שמתנהל בין המשתתפים. אילאיל התאימה את שיטת הניה במיוחד לגיל השלישי. כיום משתתפים בחוג כ־40 דיירים בתדירות של שלוש פעמים בשבוע, ולדבריה, הריקוד קיבל משמעות עצומה בחייהם.
"אני מעודדת אותם להתפעל מעצמם", היא מספרת. כחלק מכך היא מזכירה פרויקט ייחודי שהפיקה עם דיירי האחוזה בזמן הקורונה. "באותו זמן רץ ברשת ריקוד שורות לשיר 'ג'רוזלמה', ובאף אחד מהקליפים לא השתתפו בני גיל הזהב. 100 דיירים מהאחוזה נרתמו לפרויקט הזה, ובמשך שבוע למדו את הצעדים והתאמנו. לא היה לי ספק שנצליח, והצלחנו".
שומרים על פעילות גופנית בגיל הזהב בתקופת הקורונה
ספורט בגיל הזהב – הרבה מעבר לפעילות גופנית
כשמדברים על מרכיבי בריאות בגיל השלישי, ניתן דגש רב לבריאות הגוף – והנפש.
באחוזות רובינשטיין מרכזי ספורט מודרניים ומגוונים הכוללים חדרי כושר, בריכות שחייה מחוממות, סאונה וג'קוזי, אולמות לחוגי ספורט, מתקנים כמו מגרש פטאנק ושולחנות פינג פונג ועוד. בהתאם לכך, לוח פעילויות הספורט באחוזות מגוון מאוד, מתאים לרצונות ולרמות שונות, וכל זאת בהדרכה צמודה של טובי המדריכים.
בשארה תמר, רכז הספורט מזה כ־16 שנה באחוזת צהלה, דיור מוגן בוטיק בצפון תל אביב, אומר כי "חשוב מאוד שאנשים שהגיעו אל גיל הזהב יחזקו את השרירים, העצמות, סבילות לב־ריאה, היציבה, הקואורדינציה ועוד. יש לכך תרומה גדולה על התפקוד היומיומי". הוא מוסיף, שכאשר מתבצעת פעילות גופנית מורכבת יחסית, תהיה לכך השפעה גם על תפקודי המוח: "במחלקת הספורט אנחנו מקפידים על פעילויות שמחזקות גם את הגוף וגם את הקוגניציה".

בשארה תמר, רכז הספורט באחוזת צהלה. "פעילויות שמחזקות גם את הגוף וגם את הקוגניציה"
לצד היתרונות אלה בשארה מציין את התרומה המנטלית: "כשאדם בן 70 או 80 מתאמן הוא מחזק את הביטחון העצמי. האימון עוזר לו לבצע פעולות שגרתיות בצורה קלה. יש אנשים שעברו למשל טראומה של פציעה גופנית, והחזרה לספורט מחזקת להם את הביטחון ואת המורל".
לפעילות גופנית מתלווה כמעט תמיד אלמנט חברתי, מציין בשארה. "אנשים אוהבים לעשות פעילות בקבוצה. הם פוגשים חברים, ובאופן מודע או לא מודע, זה מרחיק אותם ממצב של בדידות. אני חושב שהפעילות הגופנית בגיל הזהב חשובה במיוחד, כי לאור העובדה שהגוף נחלש באופן טבעי, כשנמצאים במעגל של פעילות גופנית כלשהי, קל יותר לקום בבוקר או בערב ולהתאמן, ואחרי האימון פתאום מרגישים הרבה יותר טוב".
לדברי בשארה, כ־90 אחוזים מהדיירים באחוזת צהלה משתתפים באחת מפעילויות הספורט העשירות שמתקיימות בבית. "יש לנו פעילויות שמתאימות לכל הרמות, והיופי הוא שאנחנו וגם הם רואים תוצאות. הדיירים מתמידים וזה נותן להם המון סיפוק. אנחנו קשובים לרצונות שעולים מצד הדיירים להעשיר את הפעילויות לכיוונים חדשים, מביאים את המדריכים המתאימים, ואם הדיירים מצביעים ברגליים על הפעילות – ממשיכים בה".

ספורט בגיל השלישי – מעל 70 שעות שבועיות של חוגים ופעילויות

הקאנטרי האקסקלוסיבי של אחוזת פולג, דיור מוגן יוקרתי בשרון, ידוע כמוקד משיכה לאנשי האחוזה וגם לתושבי חוץ. אדריאן לרוס, מנהל הקאנטרי והספורט באחוזה, מציין שהפעילות הספורטיבית נפרשת משש בבוקר ועד עשר בלילה. "הספורט הוא בעדיפות עליונה אצלנו. יש באחוזה בריכה חצי-אולימפית, חדר כושר, מעל ל־70 שעות שבועיות של חוגים, ובימים אלה אנו מתחדשים גם בחדר פילאטיס מכשירים. רמת הציוד והמתקנים פה גבוהה מאוד".
הוא מציין שהביקוש לפעילויות גבוה במיוחד, וכיום מתקיים מגוון שמאפשר לכל דייר למצוא את הפעילות המועדפת עליו – שיעורי טניס שולחן, סנוקר, יוגה, מחשבת הגוף, יציבה, פלדנקרייז, התעמלות במים, יוגה רכה ועוד ועוד.
אדריאן מציין את הערך שנסתר מאחורי הפעילות הגופנית במסגרת דיור מוגן לגיל הזהב. "בגילאים האלה חשובה המסגרת והעקביות, וזה חלק משמעותי מהבריאות הפיזית והמנטלית. אני פוגש פה מתאמנים בגיל 100 שחיים בשביל הספורט, ולא פעם הפעילות הזו מצילה מתאמנים מכאבי גב או תסמינים גופניים אחרים".
הוא מתאר בהתלהבות את הפעילות הרבה בקאנטרי. "דיירים שאוהבים לקום מוקדם מתייצבים לפני שש בבוקר בבריכה, וזה ממלא להם משבצת נהדרת ביומיום. מפה הם ממשיכים לפעילויות נוספות. מדהים לראות עד כמה זה חשוב להם, ואיך הם מרכיבים את הלו"ז שלהם סביב שעות הפעילות הגופנית".
אוכל בריא בגיל השלישי
אלמנט משמעותי לשמירה על הבריאות בגיל הזהב הוא התזונה.
גוטה הרמן, דיאטנית גריאטריה בעלת התמחות בגיל השלישי, מלווה את תזונת הדיירים באחוזת ראשונים מזה כ־25 שנה. היא מציינת את בסיס עקרונות התזונה בעושר ובגיוון, בטריות ובשימוש במוצרים מהסביבה: "חשוב לשלב בין פירות, ירקות, דגנים מלאים ומזונות עשירים בחלבון בכל ארוחה עיקרית. אנחנו חיים במדינה ים תיכונית, ולכן התזונה צריכה להישען על מרכיבי תזונה מהסביבה שלנו, כמו שמן זית, אבוקדו, טחינה, אוכמניות, רימונים ועגבניות. המרכיבים האלה משתלבים באופן קבוע בארוחות במסעדת האחוזה – במנות העיקריות, בתוספות המגוונות ובסלטים העונתיים".

גוטה מציינת בנוסף את חשיבות האסתטיקה בתזונה. "ידוע שקודם כול אנחנו אוכלים דרך העיניים, ולכן חשוב שהאוכל יעורר תיאבון. אנשים מבוגרים לא תמיד ישקיעו בזה, אבל בחדר האוכל של האחוזה ההשקעה בסלטים צבעוניים וטריים או במנות מעניינות, היא חלק מהאג'נדה. המנות העיקריות בחדר האוכל מתחלפות – יש דגים, צלי, קציצות ועוד, והכול צבעוני ויפה. בנוסף , יש מגוון גדול, וכשיש בחירה יש יותר תיאבון".
אל גיל הזהב מתלווה לעיתים תופעה של ירידה ביכולת הלעיסה. במקרים כאלה, גוטה מציעה לשלב מזונות רכים, כמו קציצות, ממרחי קטניות, דגים רכים וכדומה, שישמרו את ערכי התזונה הנדרשים. לשאלת תוספי התזונה בכל הקשור לאוכל בריא בגיל השלישי, היא משיבה: "אנחנו לא ממליצים בכל מקרה על הוספת מולטי־וויטמנים, זה עלול לעיתים להעמיס על הגוף ללא צורך. אם התזונה מאוזנת ואין חסך, לא נמליץ על כך, אלא רק במקרה שיש חוסרים".
אחד הערכים הטמונים בתזונה מאוזנת ומותאמת לגיל השלישי הוא שמירה על המשקל.
"אנחנו שואפים להגיע למשקל תקין בעודף קל, כיוון שכך נשמר מאגר לכל מקרה של חולי. ירידה במשקל לצד מיעוט בפעילות הגופנית עלולה לפגוע בשרירים. הפגיעה הזו תבוא לידי ביטוי בפעולות פשוטות כמו הליכה או תנועה קלה, אבל גם בשרירים שמשמשים לשליטה בסוגרים. חשוב לקיים פעילות גופנית ולאכול מאוזן ובכמויות נכונות. כמובן, לא לשכוח לשתות נוזלים – מים, סודה וחליטת צמחים".
כחלק מאכילת אוכל בריא בגיל השלישי, גוטה מציעה להפוך את הקינוח לבעל ערך, וממליצה על פרי, עוגת תפוחים, עוגת תמרים וכדומה. "אנחנו קשובים מאוד לדיירים, ושומעים מה הם היו רוצים למצוא בתפריט שלהם, ומדי פעם משלבים למשל מאכלי עדות. צריך לזכור שהארוחה כוללת את מרכיב החברותא, והיא משפרת את מצב הרוח".
ניסיונם של אנשי המקצוע באחוזות רובינשטיין מעיד כי בריאות בגיל הזהב, טמונה במספר מרכיבים – משמעות, חברותא, פעילות גופנית ותזונה מגוונת ונכונה. צריך לזכור שכל אחד מהמרכיבים האלה אינו בעל ערך בודד בלבד. לדוגמה, הבחירה לסעוד במסעדת האחוזה שמגיש אוכל טרי וצבעוני, מייצרת ערך נוסף של חברותא. גם השתתפות באחד החוגים המתקיימים במסגרת דיור לגיל הזהב, תשפיע הרבה מעבר לחוג עצמו – מעצם המפגש עם החברים ותחושת הסיפוק וההצלחה. כל הבתים באחוזות רובינשטיין מציעים מרכזי ספורט מושקעים עם מגוון פעילויות, מטבח עשיר ובריא ואינספור פעילויות תרבות, חברה וספורט. והכל – ממש מחוץ לדלת הדירה.
** ההמלצות בכתבה זו ניתנו מאנשי מקצוע, ומתייחסות באופן כללי בלבד. אין להסתמך על הצעות אלה כהצעה אישית. במקרים של מגבלה בריאותית, יש להיוועץ ברופא או באיש מקצוע באופן אישי.