הכתב המדיני של כאן 11 עמיחי שטיין במועדון התרבות של אחוזת בית הכרם
בחודשים האחרונים כולם מתעסקים בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ומה מוביל אותו. הכתב המדיני של כאן 11 עמיחי שטיין הגיע למועדון התרבות של בית הדיור המוגן אחוזת בית הכרם כדי לספר על האיש. מה מניע אותו? האם מדובר בדיקטטור? שליט אכזר? או האיש שהחזיר את רוסיה בחזרה לתפקידה כמעצמה. ואיך צבר את הכוח הגדול שהפך אותו למי שהוא היום.
"התשובה לכך מתחילה כבר במקום בו נולד: לנינגרד שנשאה את פצעי המצור האכזרי של הנאצים", אומר שטיין.
סיפורה של משפחת פוטין במהלך המצור הנאצי על העיר לנינגרד ומות אחיו ברעב לימדו אותו על העמידה האיתנה שנדרשת כלפי אויבי רוסיה, מה שמלווה אותו שנים קדימה ועד היום.
במסע בעקבות פוטין מספר שטיין על ההשפעות שספג נשיא רוסיה לאורך הקריירה שלו, מתקופת היותו מרגל בק.ג.ב בגרמניה, דרך פעילותו כיועץ מיוחד לראש עיריית לנינגרד, יועץ שעסק גם "בעבודות שחורות" ועד למינויו לראש ממשלת רוסיה; מינוי אותו הוא חב לנשיא לשעבר, בוריס ילצין. עוד קודם לכן היה זה ילצין שמינה לשמש כאחראי למיגור המלחמה בצ'צ'ניה, תפקיד אותו מילא פוטין באכזריות ובהצלחה.
ילצין, כאמור, מינה את פוטין לשמש כראש ממשלה עד להגעתו לתפקיד הנכסף כנשיא רוסיה, בסוף שנת 1999. פוטין לא גמל לילצין על כך ואף ניסה למחוק את מורשתו של ילצין להתקרבות למערב. מרגע שנכנס לתפקיד כנשיא הוא בחר להתעלם ממנו במפגין על מנת להביא את רוסיה למקום שהוא רצה לראות כמעצמה שמשפיעה על אירופה והעולם כולו.
אחת מנקודת המפנה בתקופת נשיאתו של פוטין ביחסיו עם התקשורת, מספר שטיין, אירעה בעקבות ביקורת חריפה שהוא ספג בסיפורה הטרגי של הצוללת הגרעינית, קורסק, שירדה למצולות על כל מלחיה. במיוחד על כך שפוטין סירב לקבל סיוע מהמערב בניסיון להציל אותם. "זו הנקודה שהוא החליט לשנות את תפקידה ועצמאותה של התקשורת ברוסיה ועל הצורך להשתלט עליה. כך החל תהליך שבסופו של דבר, הוזזו ואויימו חלק מהעיתונאים של התקשורת המוסדית הרוסית. בסופו של דבר היא הפכה לתקשורת 'פרו פוטין', שמהללת ומשבחת אותו. רק לאחרונה נסגרו גם הרדיו והעיתון העצמאיים האחרונים ברוסיה", מספר שטיין.
גם בתחום הכלכלה והעסקים ברוסיה עשה פוטין מהלכים נרחבים לשינוי המצב ששרר במדינה. הוא דאג להסביר לאנשי העסקים החדשים של רוסיה, האוליגרכים החדשים שהפריטו את תעשיות שלמות ברוסיה – שעכשיו יש מדינות חדשה. המיליארדר העשיר ברוסיה, מיכאיל חודורקובסקי, שהעז למתוח עליו ביקורת, נאסר על ידי אנשי צבא וישב בכלא, "למען יראו ויראו". המהלך הזה החל בעקבות ביקורת שהעז האוליגרך להטיח בפוטין מבלי להבין שיש כללי משחק חדשים. התוצאה היתה גם בתחום זה שחלק מבעלי העסקים העשירים ברחו, חלק התיישרו על פי פוטין, חלק נרצחו באופן מסתורי, לעיתים גם עם משפחותיהם.
ניסיונות לחקור מעשה הרג או רצח לא מפוענחים עלו גם לאנשי החוק בתגובה קשה מצד משטר פוטין. כך קרה לסוכן הפ.ס.ב לשעבר, אלכסנדר ליטוויננקו, בסוף שנת 2006 שסיים את חייו בעקבות הרעלה והחדרה של חומר גרעיני לגופו.
באשר ליחסו של פוטין ליהודים, מספר שטיין כי אין למצוא אצלו התבטאויות אנטישמיות וכי יחסיו עם היהודים היו טובים, ואפשר גם לראות זאת ביחסו החם למורה היהודיה שלו בתיכון שעלתה לישראל, מינה יודיצקיה-ברלינר, שהיתה המורה שלו לגרמנית בסנט פטרסבורג. בעת ביקורו בישראל ב-2005 הוא נפגש איתה ואף תמך בה כלכלית והורה לרכוש לה דירה בעיר. לאחר שנפטרה השגרירות הרוסית דאגה לסידור הלוויה שלה.