יועצת לשעבר של הרמטכ"ל לענייני מגדר התארחה במועדון האקטואליה של אחוזת בית הכרם
"בעתיד הקרוב, שדה הקרב ישתנה לחלוטין ונשים יהיו בכל תפקיד בצבא"
היועצת, לשעבר, של הרמטכ"ל לענייני מגדר, תא"ל במיל', שרון ניר התארחה במועדון האקטואליה של אחוזת בית הכרם בירושלים, בהנחייתו של אליהו בן און. היא שוחחה איתו על שורה של נושאים איתם מתמודד הצבא ובהם עסקה גם בתקופת כהונתה כיועצת לרמטכ"ל הקודם. תא"ל ניר שימשה קודם לכן כאישה הראשונה שהיתה מפקדת על גדוד תקשוב מבצעי ומפקדת בית הספר הארצי לקשר, תקצוב וסייבר. בעת כהונתה נדרשה לאתגרי שירות נשים בצה"ל לרבות הרחבת היקף החיילות הלוחמות והטכנולוגיות במגוון תחומים.
תא"ל ניר סיפרה כיצד בוטל חיל הנשים (ח"ן) בשנת 2001 והוקם במקומו גוף חדש לייעוץ לרמטכ"ל בענייני מגדר. חלק מאותו שינוי דרמטי שחל בצבא התרחש בעקבות בג"צ "אליס מילר", שביקשה להתגייס כטייסת לחיל האוויר וסורבה. "נוצר שינוי דרמטי באפשרויות לגייס נשים לתפקידים באופן הקובע 'שדין אישה כדין גבר'. כתוצאה מכך התחלנו לגדל לוחמות בתותחנים, במג"ב ובחי"ר קל", אמרה.
לדבריה מודל חיקוי הוא קריטי ליצור שינוי: "כשאמרו לאליס מילר שהיא לא תהיה בקורס טייס אבל בג"צ אמר את דברו ואפשר לה להשתתף בקורס. ומאז יש לנו עשרות נשים טייסות בחיל האוויר. רק עכשיו סיימו 4 נשים את הקורס. וזה בזכות אותה תוספת סעיף לחוק: אישה שרוצה ויכולה תיבחן על פי הכישורים והיכולות שלה ולא על פי המין".
על העלייה הדרמטית בהיקף הלוחמות אמרה תא"ל ניר כי "הצורך להגדיל את היקף הלוחמים 'התכתב' עם נשים לוחמות 'סופר רציניות' עם כישורים ורצון גדול להוכיח שהן טובות ויכולות. התייעצנו עם רופאים ואנשי מקצוע בנוגע לקביעת היכולות והמגבלות. למרות שאישה יכולה לשאת פחות מאשר הגבר יכול לשאת ביחס למשקל הגוף עדיין צריך לבחון כל מקרה לגופה ולקבל החלטה. צריך לתת להן הזדמנות לנסות. בכל מקרה, בעוד חמישים שנה – שדה הקרב ישתנה ונשים יהיו בכל תפקיד בצבא".
בנוגע להטרדות מיניות אמרה "עסקנו בנושא ברצינות עוד קודם לקמפיין 'מי טו'. הרמטכ"ל הקודם החליט לעשות שינוי והחליט שתהיה מדיניות ברורה: אפס סבלנות כלפי אירועים של הטרדות מיניות. כיום, כל אירוע חריג מטופל. כששלחתי את הבת שלי לצבא ידעתי שהמשפט – 'תדע כל אם עבריה שיטפלו בבת שלה בצורה הוגנת – נכון".
תא"ל ניר אמרה בנוגע להדרת נשים בצבא כי קיימות קבוצות לחץ שרוצות להביא ביטויין דרך הצבא.
"הצבא לא מאפשר לאף קבוצה להפעיל לחץ על חשבון גבם של חיילים וחיילות. יש פקודת שירות משותף שקובעת שגם חיילים וחיילות זכותם לבוא לידי ביטוי", אמרה. "יתרה מזאת, משנת 2010 יש יותר נשים המשתייכות לציונות הדתית הלאומית המבקשות לוותר על הפטור ולהתגייס לצבא. יש פוטנציאל בלתי רגיל בפרויקט 'בנות חיל', הן מגיעות למסגרות מעורבות עם בנים ומשתבצות בתפקידים מעולים. הצבא מתחשב בצרכים שלהם, כולל תפילות ומדים מתאימים, מדובר בהיקף של נשים שהלך וגדל".
בהקשר ללהט"בים אמרה תא"ל שרון ניר "חשוב לנו לתת תחושה של בית לחיילים וחיילות ושהיחידה תהיה עבורם בית ומרחב בטוח".
שרון ניר סיפרה שכיום היא פעילה ב'פורום דבורה' והיא אומרת שהעמותה הא-מפלגתית פועלת לקידום נשים ולאחרונה גם עודדה שרות בממשלה החדשה לבחור מנכ"ליות לתפקידים אצלם במשרדים.