עיצוב דירות בדיור מוגן: לא מפסיקים להתחדש
עם צמיחת והתרחבות תחום הדיור המוגן, התפתחה מאוד המגמה של עיצוב בתי דיור מוגן.
מגמה זו כוללת בין היתר חידוש ועיצוב של חללים פנימיים, שטחים ציבוריים ומבואות, כמו גם עיצוב פנים יוקרתי של בתים ודירות.
אחוזות רובינשטיין, רשת בתי דיור מוגן המובילה בישראל, נחשבת לחלוצה בכל הקשור לעיצוב פנים. לרשת ארבעה בתים פעילים ותיקים – אחוזת בית הכרם בירושלים, אחוזת ראשונים בראשון לציון, אחוזת צהלה דיור מוגן בתל אביב ואחוזת פולג בשרון. שתי אחוזות נוספות נמצאות בשלבי הקמה שונים – אחוזת גבעתיים ואחוזת חולון.
על מנת להבין את מגמת השינוי החלה בכל הנוגע לעיצוב דירות בדיור מוגן, פנינו לאדריכלית זיוה תמיר, המלווה את האחוזות מזה כ־15 שנה בפרויקטים שונים של שיפוץ, שדרוג וחידוש המבנים והדירות.
"השינויים נעשים גם על רקע הרצון להתחדש וגם בשל שינויים בצרכים הפונקציונאליים", מסבירה תמיר, שמתמקצעת באופן ייחודי בדיור מוגן. "יש אתגרים מרתקים בעבודה על הפרויקטים השונים באחוזות, וברמה האישית אני מרגישה שיש לי יכולת לתרום באופן משמעותי לעולם שאני ממוקדת בו שנים רבות. בעיצוב המרחבים השונים, ובעיצוב פנים לדירות באחוזות, יש שילוב ייחודי. מצד אחד, מתבקש עיצוב שמספק אווירה של חמימות ביתית ומצד שני, הדיירים באחוזות מקבלים שירותים נרחבים באזורים ציבוריים, כך שהעיצוב שואב השראה רבה גם מבתי מלון".
פינת ישיבה בלובי של קומה באחוזת בית הכרם. משדרגים תדירות את המרחבים הציבוריים
עיצוב פנים יוקרתי בדיור מוגן: בין עיצוב נוסטלגי לעכשווי
הדגש שמלווה את תפיסת עולמה העיצובית של תמיר ושל הצוותים העובדים מולה באחוזות, הוא לתת מקום לעיצוב ביתי ומחבק ולצד זה פונקציונאלי, ולשזור בתוכם קווי עיצוב חדשניים ומתקדמים. "אני מרגישה שהשילוב הזה מתקיים בהצלחה בפרויקטים שלנו ביחס למקומות אחרים", היא אומרת, ומוסיפה שמתוך עשייתה וקרבתה לאוכלוסייה המבוגרת, היא זיהתה את החיבה של בני הגיל השלישי לעיצוב שמתקיים בו קונפליקט: "השילוב בין נוסטלגי לבין חדש הוא בעיניי אחד הדברים המרתקים בעולם האדריכלות. אני נפגשת לא פעם עם אנשים שהגיעו לתחנה הזו בחייהם, ופתאום ניתנת להם ההזדמנות, גם מבחינת הַפְּנִיּוּת, ליישם את העיצובים העכשוויים שרצו בחלל ביתם".
באחוזות רובינשטיין מגוון דירות בגדלים של 2 חדרים, 2 חדרים מורחבות, 3 חדרים ופנטהאוזים, במפרטים איכותיים ביותר. באחוזת פולג ישנם גם בתים צמודי קרקע מרהיבים עם גינות מוריקות. בנוהג שגור מתרחש, על פי הצורך, חידוש, שיפוץ ושדרוג של הדירות באחוזות. החידוש מתפרש על פני כל אזורי המגורים – חדר השינה, הסלון, המטבח והמרפסת.

עיצוב פנים לדירות באחוזות: השינוי העיצובי בגזרת המטבחים
בימים אלה מתקיים פרויקט עיצוב ייחודי באחוזת צהלה, שעתיד לשמש כמתווה לעיצוב המטבחים בכלל דירות האחוזה. השינוי יוטמע בהדרגתיות במסגרת עיצוב הפנים לדירות באחוזות וייערך לקראת כניסתם של דיירים חדשים.
תמיר מתארת את הקווים המנחים בעיצוב המטבח. "מדובר בעיצוב הנושק מאוד לאופי עיצוב המטבחים כיום. במרכז המטבח מוצב אי, המשרת באופן פונקציונלי צרכים שונים – ארוחה קלה, מפגש חברתי, עבודה מול מחשב ועוד. אלמנט האי משמש גם כתוספת לשטחים הפעילים במטבח, כמשטח עבודה נוסף וכמקום אחסון. המטבח עוצב בצורה כזו שהוא תואם את צורכי הפעילות של האוכלוסייה המבוגרת".
על מנת להבטיח שעיצוב המטבח ישרת בנוחות את דיירי האחוזה, הוחלט להקים מטבח לדוגמה שייבחן לאורך זמן ועל בסיס קריטריונים שנקבעו מראש מבחינת הפונקציונאליות שלו והתאמתו לאוכלוסייה הבוגרת ולצורכיהם העדכניים. לדברי תמיר, לאחר אישור הדגם, הוא עתיד לשמש כמודל לעיצוב המטבחים גם באחוזת פולג.
תמיר מסבירה: "השינויים שמתקיימים בכלל האחוזות מחוברים למציאות. לדיירים כיום יש חשיבה צעירה יותר, והעיצובים צריכים להתאים לדרישה ולקו המחשבה שהם מביאים איתם. לצד זאת, השיפוצים שמתקיימים כל הזמן דורשים שנשווה את הישן לחדש. אנחנו רואים גם מגמה של צמיחה ברף העיצוב. היום למשל יש ביקוש לדירות גדולות יותר, שיהיו מושקעות ומעודכנות יותר ולשם אנחנו מכוונים את שיפוץ הדירות הוותיקות".
פנטהאוז משודרג באחוזת צהלה. עיצוב פנים יוקרתי | צילום: שי אפשטיין
עיצוב דירות בדיור המוגן: המרחבים הציבוריים משנים את פניהם
המגמה של שדרוג האחוזות בכל הקשור לעיצוב קיימת גם במרחבים הציבוריים, כשבכל אחוזה ניתנים דגשים אחרים על פי צורך. "החללים המרכזיים הם חלק מהבית", מסבירה תמיר, "בהם מתקיימים מפגשים חברתיים ופעילויות".
היא מציינת שבכלל האחוזות מתקיימים תהליכי שדרוג הדרגתיים, כשבכל פעם ניתן דגש על מרחב ציבורי אחר. אחד השינויים הדרמטיים מתקיים בימים אלה באחוזת בית הכרם, דיור מוגן בירושלים. "כיום, חדר האוכל של האחוזה משמש לשתי פונקציות – לארוחות וכאולם הרצאות או מופעים. זאת אומרת שבכל ערב שמתקיימת בן פעילות, נדרש לשנע את הריהוט ולהסב אותו לצורך המתבקש. בנוסף, הריהוט בחדר האוכל מיושן. ההצעה שלי היא להשתמש בחלק מהמבואה הגדולה, ולהפוך אותה לחדר אוכל חדש; כשחדר האוכל המקורי יהפוך לחדר הרצאות. בהתאם לכך, נשדרג במקום את הקו העיצובי החל מסידור שונה של החלל ועד לפרטים הקטנים של סטיילינג".
לובי אחוזת צהלה. מפגשים חברתיים באווירת בוטיק אלגנטית
דוגמה נוספת לשדרוג היא חידוש המספרה באחוזת צהלה. "במקור המספרה הייתה בחדר ביטחון שנעדר מהחן המתבקש במספרות. הרסנו את הקיים, והקמנו מספרה עכשווית שכיף לבוא אליה. השינוי הזה התגלה כמובן כלהיט בקרב הדיירים והצוות". בדומה לכך נעשה שדרוג מהיסוד של המרפאה, הקפטריה, הגינה בפטיו המרכזי, הפרוזדורים וחללי הלובי בכל קומה.
תמיר מסכמת: "תפיסת העולם שלי היא שאין הבדל בין מבוגר לבין צעיר. כשמדובר באסתטיקה היופי חוצה גילאים, אין דבר כזה יפה למבוגר ויפה לצעיר. לכן ההשקעה צריכה להיות זהה".
פנטהאוז משודרג באחוזת צהלה. סגנון עיצוב קלאסי-מודרני | צילום: שי אפשטיין
לקחת את העיצוב למדרגה הבאה
לצד ההשקעה שמקיימות אחוזות רובינשטיין בעיצוב החללים הציבוריים ועיצוב הפנים לדירות באחוזות, יש דיירים שמחליטים לקחת את לידיהם את מושכות העיצוב, ומרחיבים את עיצוב הדירות באופן אישי.
דיירת אחוזת צהלה, נעמי ברנע, החליטה לשדרג את הפנטהאוז באחוזת צהלה, שאליו עברה מביתה ברמת השרון.
היא פנתה לאדריכלית נאורה גולדברג ובהמשך למעצב הפנים יענקל'ה צנקר, והפקידה בידיהם את מלאכת השינוי בדירה, שגודלה 80 מ"ר, וכוללת סלון, מטבח, שני חדרי רחצה, חדר עבודה וחדר שינה, וכן גינה במרפסת. האתגר המרכזי שעמד בפני שני אנשי המקצוע היה הגדלת תחושת המרחב בדירה ויצירת שטחי אחסון רבים יותר.
בתהליך השיפוץ הוסרו הקירות המפרידים בין אזור המגורים וחדר השינה לבין המרפסת, ובמקומם הותקנו ויטרינות לכל אורך החללים הללו. כך התאפשר להגדיל את שטח המגורים באופן ניכר. דגש נוסף ניתן לאזור המרפסת, שעיצובה הופקד בידי אדריכלית הנוף אור-לי שפירא. הדגש שהושם במרחב החוץ הוא הפיכתו לפינת אירוח קסומה שמוגנת על ידי פרגולה גדולה ומרוהטת ברהיטי גן ולצידם מטבחון חוץ.
הדוגמה הזו מדגימה היטב את המגמה של עיצוב פנים יוקרתי בדיור המוגן; פנים דירת הפנטהאוז עוצב בסגנון קלאסי־מודרני, כשהשינויים שבוצעו בתוך הדירה הפכו את המקום לפנינה ייחודית עם תשומת לב אישית לכל אלמנט בדירה ולהתאמתו לדיירת באופן אישי.
מוזמנים להתרשם מהכתבות הבאות בנושא:
אחוזת גבעתיים: דיור מוגן גבוה מעל כולם
עברה מווילה מרווחת לפנטהאוז של 80 מ"ר
מגמות השינוי הנושבות בתחום עיצוב דירות בדיור מוגן מייצגות נאמנה את המציאות והשינויים בעולמות העיצוב והפנאי.
הדור החדש של בני הגיל השלישי בוחן את סביבת מגוריו בעיניים צעירות בהרבה. לצד זאת, חשוב כי ההתאמות התכנוניות ייעשו בהתאמה לגילאי הדיירים.
אחוזות רובינשטיין צועדות קדימה עם השינוי, ומקדימות את זמנן בהבנה שעיצוב שאינו נע קדימה, סופו לדשדש מאחור. הגישה של הנהלת האחוזות אינה דוגלת בניסיון "לכופף את המציאות" כך שתתאים לקיים, אלא להתאים את המבנים למציאות המשתנה.