טוען...

ספורט, בריאות ותזונה בגיל השלישי

קנאביס לגיל השלישי – מה אומרים המומחים

בני הגיל השלישי הם קבוצת הגיל המובילה בקרב משתמשי הקנאביס הרפואי | בין הסיבות העיקריות: שיפור התפקוד היומיומי, מניעת כאבים ותופעות לוואי מינימליות | "עוצמת ההשפעה של הקנאביס על קשישים ועל מעגלי החיים שסביבם עצומה", אומרת ענבל סיקורין, אחות שהובילה שילוב של קנאביס בטיפול רפואי באוכלוסייה מבוגרת
תאריך:22.04.20

"הקנאביס הרפואי שיפר את איכות החיים שלי. אני הרבה יותר פעילה בבית, אני יכולה לצעוד בחוץ מבלי לעצור אחרי מספר צעדים בגלל כאבים ואני מתעוררת פחות בלילות", כך מספרת יעל איתיאל, מורה בפנסיה בת 83 מחיפה, שהחלה להשתמש לאחרונה בקנאביס רפואי.
אם לפני כמה חודשים היו מספרים ליעל, הסובלת ממחלת פרקים, שבעתיד היא תשתמש בקנאביס – ועוד תמליץ על כך בעיתון – היא בוודאי הייתה פורצת בצחוק.
"אפילו שתיית אלכוהול היא מחוץ לתחום אצלי – אני שמרנית במיוחד", היא מחייכת. "אבל היום זה נראה לי הדבר הטבעי והנכון ביותר לעשות". 

התנסות ראשונה – תחת השגחה

השימוש הנפוץ ביותר בקנאביס הרפואי הוא בקרב בני 65. לפני כחצי שנה הוקמה בארץ מרפאת ניאמדיק, אשר עוסקת בטיפול ובמחקר בתחום הרפואה הגריאטרית והקנאביס הרפואי בגיל השלישי. המחקר שעורכת המרפאה מתנהל בראשותו של פרופ' ויקטור נובק, המנהל המדעי של בית החולים סורקה.
לדברי ד"ר עירית קונתור, מומחית ברפואת משפחה וברפואה גריאטרית, המנהלת את המחקר הבוחן את השפעות הקנאביס הרפואי על בני הגיל השלישי במרפאה, "הדגש אצלנו הוא על רפואה אופטימלית לשיפור התפקוד היום-יומי. זו גם הסיבה שהקנאביס הרפואי תופס מקום חשוב במענה הניתן למטופלים בני הגיל השלישי".
גם אם הוא עדיין רחוק מלהיות קונצנזוס, הטיפול בקנאביס רפואי בקרב בני הגיל השלישי אינו חדש. בשנת 2011 הוכנס הטיפול לשימוש הדיירים בבית האבות הדרים בקיבוץ נען, וזכה להדים רבים – תקשורתיים ורפואיים.

ענבל סיקורין, אחות ראשית במרפאת ניאמדיק, שהייתה באותה תקופה האחות הראשית בבית האבות הדרים, הובילה את המהלך לשילוב טיפול באמצעות קנאביס רפואי במחלקה הגריאטרית. לדבריה, הכול החל לאחר שבני משפחה של דייר במחלקה ביקשו כי יטופל באמצעותו. "כשראינו את ההשפעה החיובית של הקנאביס הרפואי, הרחבנו את הטיפול למספר דיירים. עוצמת ההשפעה של הקנאביס על הקשישים ועל מעגלי החיים שסביבם עצומה: האכלה של קשיש ספסטי יכולה להימשך כשעה עד שעה וחצי, כי הכול נוקשה אצלו והוא מתקשה לבלוע. זה משפיע על כמות האוכל ועל המשקל, ומפה מתחילה ההידרדרות. בגריאטריה, ברגע שמטפלים בבעיה אחת זה עוצר את מעגל ההידרדרות; ההשפעה החיובית של הקנאביס הרפואי הופכת את האכילה לפרודוקטיבית יותר וכך המטופל עולה במשקל ובהמשך יכול אפילו לשוב ולהתגורר בביתו".

בעקבות ההתנסות החיובית בבית האבות, יזמה סיקורין את הקמת מרפאת האחיות בחברת "תיקון עולם", ולאחריה את הקמתה של מרפאת ניאמדיק – מרפאת מומחים לגיל השלישי, המשלבת רפואה קונבנציונאלית עם טיפול בקנאביס רפואי. "הבנתי עד כמה חשוב שהאחיות יהיו חלק מציר הטיפול", היא אומרת. "האחות היא הדמות הקרובה ביותר למטופל. היא אחראית על האיזון הסימפטומטי ועל ההדרכה של המטופלים".

ב"תיקון עולם" מספרים כי ההדרכה של המטופלים בקנאביס, לפני הטיפול הראשון, אורכת כשעה. "מתחילים באבחון מדוקדק של המטופל, ואז מסבירים על הקנאביס מתוך המידע המוסמך שהצטבר אצלנו", מסביר מריו חילו, אח מוסמך ב"תיקון עולם". "אנחנו מסבירים גם על תופעות הלוואי השכיחות – סחרחורת ויובש בפה – וממליצים להרבות בשתייה, לעקוב אחרי לחץ דם ולצרוך את הקנאביס בישיבה. למפגש הראשון אנחנו ממליצים למטופל להגיע עם מלווה, כך שיוכל להתנסות תחת השגחה שלנו, ומלמדים איך להשתמש בקנאביס בהדרגה כדי להימנע מנפילות".

מחסור במחקר

קנאביס רפואי מוגדר באתר משרד הבריאות "סם מסוכן שאינו רשום כתרופה". באותה נשימה נכתב באתר כי "קיימות עדויות לכך שקנאביס עשוי לסייע לחולים הסובלים ממצבים רפואיים מסוימים ולהקל על סבלם".
למרות אוהדיו ההולכים ומתרבים של הקנאביס הרפואי בעולם הרפואה, לדברי ד"ר קנתור רוב הרופאים עדיין מסתייגים מלהציע למטופליהם את השימוש בו. עד לפני כחצי שנה, היא מספרת, גם היא נמנעה מכך. "במבט לאחור, לפעמים אני כועסת על עצמי – על מצבים בהם כרופאת משפחה אמרתי למטופלים שהקנאביס לא יעזור להם. גם אני באתי ממקום של תמימות ואטימות. לא אשכח את הרופא שאמר לי: 'חכי עד שתראי את התוצאות, ואז תביני על מה כולם מדברים'. וזה מה שבאמת קרה. לשמחתי, ההתנגדות לקנאביס בעולם הרפואה הולכת ופוחתת".

מה מונע מרופא להמליץ למטופלים על קנאביס רפואי?

"אני חושבת שזה נובע בעיקר מחוסר בידע. אנחנו כרופאים מאוד אוהבים ידע. כשיש לנו מטופל, אנחנו רוצים לדעת מה אנחנו נותנים לו בדיוק, מהם המינונים המדויקים, איך נותנים ומה יהיו ההשפעות. למרות שהתוצאות מצביעות על השפעות מדהימות, עדיין אין מספיק מחקר. לכן המרפאה שלנו מתמקדת בטיפול לצד מחקר, והמטרה היא להנגיש את המידע לציבור". סיקורין מסכימה: "אני חושבת שבקרוב מניעת קנאביס רפואי מבני הגיל השלישי תהיה לא מוסרית, מכיוון שהקנאביס – לעומת תרופות אנטי-דלקתיות – פוגע פחות בגוף האדם, ואפשר יהיה לתת אותו כמנע להרבה מאוד מחלות".

"לא תרופה הזייתית"

במקביל להיעדר המחקר, בעיה נוספת שעמה מתמודדים רופאים המטפלים באמצעות קנאביס במבוגרים היא היעדר התוויות ברורות. מרבית ההתוויות לטיפול בקנאביס רפואי מתייחסות למחלות שונות בתחומי האונקולוגיה, הכאב, מחלות זיהומיות, נוירולוגיה ועוד, אך אין התוויות עם התייחסות ספציפית לבני הגיל השלישי. "יש בנושא הזה עמימות גדולה", אומרת סיקורין. "הזעקה העיקרית שלנו, ושלמענה אנחנו פועלים בתחום המחקר, היא שאין התוויות חד-משמעיות לקבוצת בני הגיל השלישי, למרות שבני 65 הם הקבוצה השכיחה ביותר המשתמשת בקנאביס הרפואי, וההשפעות חיוביות".
הבעיה הזו בולטת בכל הקשור למינונים. האח המוסמך חילו אומר כי "אנו מנסים להתאים זן לכל מטופל, בהתבסס על המידע שאספנו על הקנאביס ועדיין אוספים עליו. בנוסף, אנחנו עוקבים אחרי המטופלים שלנו – ויוצרים עמם קשר אחרי חודש ואחרי חצי שנה. אם מתעוררת בעיה בהתאמה של זן הקנאביס, המטופלים יכולים להתקשר למוקד ולשאול שאלות בכל עת".

רבים חוששים להשתמש בקנאביס רפואי בשל החשש שהוא יגרום להם להתמסטל ולאבד שליטה.

"הקנאביס הרפואי אינו תרופה הזייתית. בהתאמה ובהדרכה נכונה אין תופעות של הזיות או איבוד שליטה. בקנאביס יש שני חומרים פעילים: CBD, שהוא המרכיב הרפואי והאנטי דלקתי, אנטי חרדתי ואנטי פסיכוטי. וה-THC , שמשפיע על תחושת ההתמסטלות. כשאנחנו מתאימים למטופלים שלנו את הזן, אנחנו יכולים לבודד את המרכיבים, ולתת למשל זן שעשיר ב- CBD ושההשפעה שלו תהיה בהתאם".
על דבר אחד אין ויכוח: שימוש בקנאביס רפואי ברישיון מטעם משרד הבריאות הולך ותופס תאוצה בשנים האחרונות. "בתחילת הדרך, בשנת 2010 , כשחברת תיקון עולם זכתה לתו תקן לגידול, להדרכה ולמחקר בתחום הקנאביס הרפואי, היו רשומים במאגר שלנו כ 300 מטופלים בלבד", אומר דובר החברה, ערן רייס. "מאז עלה המספר ל 11,000 מטופלים. להשפעה החיובית שיש לקנאביס הרפואי אין אח ורע בעולם התרופות הקונבנציונאליות; הסקרים שלנו מצביעים על שביעות רצון של כ 90 אחוזים בקרב המטופלים".

כתבות מגזין נוספות שיעניינו אותך

דיור מוגן מומלץ: כך תדעו איך לבחור בדיור המוגן המתאים לכם ביותר

דיור מוגן הפך לאופציה אטרקטיבית ביותר עבור אוכלוסיית גיל הזהב בזכות סביבת מגורים מוגנת ובטוחה, מגוון רחב של פעילויות פנאי, תרבות וספורט, קהילה חברתית איתנה, שירותים רפואיים צמודים ואבטחה 24/7. כיום יש מגוון גדול של בתי דיור מוגן בארץ, כך שאפשרויות הבחירה רבות וההתלבטויות לא מעטות. לכן, ועל מנת לסייע לכם להגיע להחלטה הנכונה, במאמר […]

דיירי האחוזות מספרים על החיים בהן

צפו בדיירי אחוזות רובינשטיין מספרים על המעבר לאחוזות ועל החיים בהן >>

הטריקים והשטיקים במחירי דיור מוגן

עוברים לדיור מוגן? חשוב מאוד שתשימו לב לכל הסעיפים בחוזה המעבר  לאחר שהחלטתם לעבור לבית דיור מוגן, תקבלו לידיכם את הסכם הכניסה לבית. מטבע הדברים, כשמדובר במעבר לבית חדש המעניק מגוון גדול של שירותים, חוזה דיור מוגן הינו מפורט ומורכב.  ישנם הבדלים משמעותיים בין החוזים של רשתות הדיור המוגן השונות שמתבטאים בסופו של דבר במחיר […]

מתעניינים באחת מאחוזות רובינשטיין?

מתעניינים באחת מאחוזות רובינשטיין?

השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם!
ניתן ליצור קשר גם בטלפון 076-599-6619






    בלחיצה על "שליחה" אני מאשר/ת כי קראתי את התקנון וכי הפרטים שמסרתי יכללו במאגר המידע של אחוזות רובינשטיין בהתאם למדיניות הפרטיות של החברה

    background Call us
    Accessibility

    FEEDBACK

    Description

    Accessibility

    Accessibility Statement

    array(0) { }